23.07.2022

Опасно ли е да държим колата си на жегата?

Отново се задават опасно топлите дни, които са вредни не само за нас, а и за нашите домашни любимци и автомобили. Сега ще научите дали жегата вреди по някакъв начин на колата ви, има ли смисъл от това да положите допълнителни грижи, за да я предпазите и съвети, чрез които да успеете в известна степен да "ударите" едно рамо на колата си.

Влияе ли жегата върху двигателя и правилното му функциониране?

Когато стане на въпрос за жеги и топло време, то двигателят на колата е в центъра на всички разговори, свързани с нейното състояние. Двигателят може да прегрява в големите жеги, ако колата се кара постоянно и на високи обороти, но и за това си има просто решение. Вие трябва просто да поддържате охладителната си система изправна, да следите охлаждащата течност и при нужда да долеете или смените изцяло.

Боята на автомобила

Боята на един автомобил е първото нещо, което се забелязва от човека. Тя също има вероятност да пострада от големите жеги, тъй като през лятото постоянно грее слънце от сутрин до вечер.

пребоядисване на кола след големите жеги

Обикновено новите автомобили преминават десетки тестове, които да покажат издръжливостта на автомобилната боя и в 90% от случаите тя минава тестовете. Но у нас не се карат само нови автомобили и затова, ако сте загрижени за боята на колата си може да отидете в сервиз и да попитате какво решение може да ви бъде предложено за максимална защита.

Салона на автомобила

Салоните на повечето коли са направени от термоустойчиви пластмаси, които също като боите са преминали тестове за издръжливост, като биват излагани на постоянно слънце и топло време.

жегата и нейното влияние върху салона на автомобила

Това не дава 100% гаранция, че салона ще издържи на времето у нас, тъй като през последните години се наблюдава тенденция за много топли месеци и ужасни жеги. По салона ви могат да се забележат напуквания и избелявания, но на това може да се гледа само като на естетически, а не технически проблем, който трябва да бъде поправен задължително.

Как да предпазим колата си от слънцето?

Най-простият начин за предпазване е паркирането на вашата кола на сянка, за да няма пряка слънчева светлина към нея. По този начин няма да има голяма опасност за салона, боята и другите части на колата.

предпазване на колата от слънцето и жегите

Ако имате гараж, който не се използва е хубаво да започнете да вкарвате колата си там. Гаражите в днешно време са голямо предимство, тъй като при жеги или пък при градушки, вашата кола ще бъде винаги защитена.

Покривало за кола. Това е един от най-търсените автомобилни аксесоари в момента. Това покривало обхваща цялата ви кола и по този начин я защитава от пряката слънчева светлина. Друг вариант е и само покривало за таблото на колата, което се слага отвътре.

За вашите нужди:

  • При нужда от помощ с покупката на автомобил втора ръка, вие може да потърсите услугите на компания, предлагаща предварителен преглед на кола преди покупка.
  • Ако искате да сте сигурни в състоянието на колата си може да направите компютърна автодиагностика и така да знаете какви проблеми има по нея и дали те са опасни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Proverkanakola.com

Проверка на кола преди покупка е услуга създадена с цел да помагаме на хората които искат да закупят употребяван автомобил. Ние сме механици с дългогодишен опит в диагностицирането, ремонтирането и цялостната поддръжка на автомобили. Разполагаме с професионална техника и всякаква апаратура за оглед на кола преди покупка идваме на място и посещаваме адреси в цяла София и България..
Контакти
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram